Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ

Επί της ουσίας ο Πάγκαλος έχει δίκιο!
Ας φανούμε δυνατοί σε αυτό!
Η πλάνη βρίσκεται όμως στον τρόπο, το  επίπεδο και τον βαθμό ευθύνης.

Αν μας πούνε οτι επιτρέπονται τραπεζοκαθίσματα στην εγνατία οδό (πάντα υπερβολικός, ξέρω ξέρω ) δεν θα γεμίσει καφετέρειες από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Ηγουμενίτσα? Μαζί δεν θα τα φάμε  με τον νομοθέτη? Μαζί. Τον ίδιο βαθμό ευθύνης θα φέρουμε? Μάλλον όχι. Δεν νομίζω να αμφιβάλει κανείς οτι αν στην νορβηγία αφεθεί παραθυράκι να χτίσουν τα...φιόρδ, δεν θα γεμίσουν αυτά με  εξοχικά και επιχειρήσεις?

Οι άνθρωποι λειτουργούν σαν τα ανθρωπάκια στο "age of empires" (διάσημο video game στρατηγικής) , κάνεις κατι μυστήρια κλίκ και μαζεύονται όλα τα ανθρωπάκια και κόβουν ξύλα (είναι φανερό πως ειμαι ασχετος με το παιχνίδι αλλά νομίζω έγινα κατανοητός). Έτσι εσφαλμένα συνηθίζουν όλοι να αφορίζουν τους αγρότες που μάθανε να ζουν λέει με τις επιδοτήσεις, αλλά κανείς δεν αναγνωρίζει ότι οι επιδοτήσεις είναι χειρισμοί των κρατών που δίνουν κίνητρα (ή αντικίνητρα, αναλόγως) για προώθηση ή όχι κάποιων καλλιεργειών, και πολύ σωστά οι αγρότες , τα ανθρωπάκια δηλαδή του "age of empires", επειδή νοιάζονται περισσότερο για την επιβίωση τους  απ' ότι για την όψη του κάμπου απο το google earth, επιλέγουν την πιό προσοδοφόρα λύση η οποία τυχαίνει να χρειάζεται και τον λιγότερο κόπο.

Από την άλλη , όσον αφορά στις (εκ του ασφαλούς) παράνομες δραστηριότητες των πολιτών , έχετε σίγουρα παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι που παραβιάζουν κόκκινα φανάρια στην χώρα τους μόλις βρεθούν σε πολιτισμένο κράτος (καταλάβατε υποθέτω ποιό κράτος σίγουρα ΔΕΝ εννοώ), συμμορφώνονται, γίνονται ρομποτάκια του νόμου και αρχίζουν μάλιστα και κάτι εμμετικές ευγένειες και παραχωρήσεις που στην πατρίδα τους ποτέ δεν θα έκαναν. Αυτό δείχνει οτι η πεποίθηση οτι ο νόμος εφαρμόζεται σε κάνει  να εκδηλώνεις διαφορετική συμπεριφορά.

Ναι το παραδέχομαι πολύ χοντροκομμένο το παράδειγμα και κομμένο και ραμμένο έτσι ώστε να απενοχoποιήσει ή να εξασφαλίσει άλλοθι σε όλους μας που κάναμε την παρανομία δεύτερη φύση. Μην ξεχνάμε όμως οτι δεν πας κατευθείαν για ληστεία στην τράπεζα. Πρώτα κλέβεις ένα κουλούρι στο δημοτικό σχολείο μετά μια yamaha στο λύκειο. Κάπως έτσι αντίστοιχα , περνας με ένα κόκκινο, μετα δεν κόβεις αποδείξεις , μετα δεν δηλώνεις στην εφορία, μετα λαδωνεις  εφορία, βουλευτές και όποιον βρεις μπροστά σου, αφού ξέρεις οτι ακόμη και αν τυχει και ΔΕΝ  λαδωνεται κάποιος  δεν θα σε προσβάλει κιόλας καταγγέλοντάς σε.

Και εκει ακριβως ειναι το δίκιο του Πάγκαλου. Μαζι τα τρώμε.  Ανεχόμαστε όμως ένα αλλισβερίσι υψηλού ρίσκου με χαμηλές απολάβες σε τελική ανάλυση, γιατί αν δεν λαδώναμε για να μπουν σε κάποια δουλειά ο γιοί μας κάπου θα έμπαιναν αναγκαστικά από μόνοι τους και αν δεν λαδώναμε όλοι τον χειρουργό ντόκτορ προφέσορ να μας βγάλει την σκωληκοειδή απόφυση (με ενα μαχαιράκι και λιγο οινόπνευμα την βγάζεις και μονος σου... ) θα μας την έβγαζε ούτως ή άλλως από μόνος του αφού αυτή είναι η δουλειά του.

Τώρα θα μου πείτε να προτείνω τι πρέπει να γινει ε? Αν ήξερα θα πολιτευόμουν και αν πολιτευόμουν θα γινομουν άλλος ένας άχρηστος που αυτό που θα τον ξεβόλευε πιο  πολύ, θα ήταν το να αλλάξει κάτι σε αυτόν εδώ τον τόπο. Εξάλλου οι τρόποι λύσης είναι για τις εκθέσεις των πιτσιρικάδων τις Γ' λυκείου, δεν είναι για μένα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: