Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ψευτο-ζωόφιλοι


Σύγχρονε Έλληνα "φιλόζωε", από ποιό μέγεθος και πάνω αγαπάς τα ζώα? Δεν βλέπω καμια φροντίδα και πρόβλεψη για τα μυρμήγκια...

Από ποιά ομορφιά και πάνω? Δεν σε είδα να διαλέγεις άσχημο σκύλο. Διαλέγεις όμορφο, ράτσας, αρτιμελή.

Γιατί ακολουθείς την μόδα? Είσαι γυναίκα παίρνεις γατούλα ή σκυλιτσα μίνι διαστάσεων και γουτσου-γουτσου εμφάνισης. Είσαι άνδρας παίρνεις ροντβαιλερ, ντόγκο αρτζεντινο. Στον γιό σου παίρνεις χάμστερ, στην κόρη χρυσόψαρο.


Μια εποχή ήταν μόδα τα ερπετά. Έβγαινε ο άλλος βόλτα με ένα Ιγκουάνα στην καφετέρια!
Μετα φθηνηναν τα αυτοκίνητα και το έριξε στα κωλοφτιαγμενα με τις εξατμίσεις και τα subwoofer. Το φουκαριάρικο το Ιγκουάνα το αμόλησε στα χωράφια σφυρίζοντας στον γυρισμό αδιάφορα.



Ο συγχρονος φιλόζωος, με το να ΚΑΤΕΧΕΙ ένα ζωάκι ικανοποιεί τις ίδιες ανάγκες που ικανοποιεί οταν αγοράζει iphone, επώνυμα ρούχα, σπορ αυτοκίνητα. Ειναι φανερό πως αποτελεί στοιχείο lifestyle, και αυτο φαίνεται απο τον τρόπο που το μεταχειρίζεται. 

Μπορει να παρατήσει τον σκυλάκο του καμια εβδομαδα μόνο του στο μπαλκονι μες στην μοναξιά να ξεσηκωνει την γειτονια με το γαύγισμα του αλλά όταν θα βγεί στην καφετέρεια δεν θα λησμονήσει φυσικά να τον παρει μαζι του (και φυσικά να σηκώσει τον γιακά του πόλο και να βάλει μπόλικο ζελε).

Ο συγχρονος φιλόζωος έχει ΜΟΝΟ δικαιώματα. Διαμαρτύρεται εντόνως που δεν υπάρχει πρόβλεψη για το κατοικίδιο του σε ξενοδοχεία, μεσα συγκοινωνιας κλπ, αλλά δεν εχει κανενα προβλημα να παρκάρει το αυτοκινητο του  σε γωνιες, ράμπες , παρκινγκ για αναπηρους.

Από την άλλη, δεν μπορεί να δεχτεί την "παραξενιά" των συνανθρώπων του που σιχαίνονται το να  ανεβαίνει το ζώο τους σε κοινοχρηστα τραπέζια και καρέκλες, και να κολυμπά στην θάλασσα (και στην πισίνα, ναι το έχουμε δεί!) δίπλα τους. Έχει αποστηθίσει μάλιστα και κανα δυο κλισέ ψευτοεπιχειρήματα  του τύπου "εσυ οταν κατουράς μέσα στην θάλασσα είσαι πιο καθαρός;", πιστεύοντας πως διεκδικεί βραβείο χειρισμού της δικανικής τέχνης. 

Γιατί ρε φίλε δεν κατεβάζεις απλώς μια εφαρμογή απο αυτες που ταιζεις ενα virtual σκυλακι να μας αφησεις ήσυχους?

Το προβλημα με τον σύγχρονο δηθεν φιλόζωο είναι ότι δεν αγαπαει το ζώο του αλλά τον εαυτό του. Αν του πεις οτι υπάρχει ενας επίγειος παράδεισος για ζώα και οτι εκεί το σκυλάκι του θα περναει καλυτερη ζωη απ'οτι μαζί του δεν θα δεχτει να το δώσει.

Διότι δεν τον νοιάζει να είναι ευτυχισμένο το κατοικίδιό του αλλα το να περνάει καλα ο ίδιος μεσα απο την συμβίωση μαζί του, μέσα απο την ΚΑΤΟΧΗ του.